Fitness

Zašto i kako vježbati za vrijeme pandemije

Održavanje kondicije može vas održati fizički zdravim, ali vježbanje također poboljšava vaše mentalno i duhovno zdravlje. Tokom pandemije slične koronavirusu, važno je ne odustati od svoje fitnes rutine samo zato što ne možete doći u teretanu, pohađati tečaj vježbanja ili se baviti organiziranim sportom.

Postoji mnogo načina na koje možete dobro vježbati kod kuće, a ima i mnogo razloga zašto biste to trebali učiniti.

Radite na sebi svaki dan

Vježba vam također pomaže u izgradnji snažnih kostiju. Takođe može poboljšati vaš san, vaše mentalno zdravlje i vašu kognitivnu funkciju. A povrh toga, dobar trening lako vam može uljepšati izglede tokom globalne pandemije poput koronavirusa.

young-man-wearing-face-mask-looks-his-smartphone-gym_244940-108

Vježba za vrijeme pandemije: ideje koje biste probali kod kuće

Mnoge vježbe kod kuće ne zahtijevaju nikakvu posebnu opremu, što ih čini savršenim za vrijeme karantina COVID-19. Možda ćete htjeti uložiti u set laganih bučica, ali u redu je ako ih nemate. Za početak započnite s ovim savjetima.

Neka muzika svira
Dobar zvučni zapis ključ je za ispunjavanje vježbe, a sjajna pjesma može vam pomoći da krenete dalje.

Odradite nekoliko jednostavnih treninga snage
Isprobajte nekoliko jednostavnih vježbi snage za koje je potrebna samo težina. Vjerovatno znate kako učiniti više nego što mislite; sklekovi, trbušnjaci i ispadi su sve dobre opcije. Također možete pokušati koristiti traku za otpor.

Pronađite videozapis o vježbanju na mreži
Kakvu god vježbu volite, na popularnim web lokacijama za streaming možete pronaći mnoštvo videozapisa o vježbanju. Raznolikost je beskrajna, a mnogi su usredotočeni na određene dobne skupine, vremenska ograničenja i interese.

Kućanski poslovi sagorijevaju i kalorije
Fizički zahtjevni poslovi također se mogu računati kao vježbanje. Da biste iskoristili prednost vježbanja, bavite se kućanskim poslovima najmanje 10 minuta odjednom i radite dovoljno naporno da biste održali puls brži. Neki aktivni poslovi uključuju:

Vrtlarstvo
Košenje potisnom kosilicom
Hvatanje lišća
Pranje prozora

Covid 19

Zašto trenirati tokom pandemije slične koronavirusu?
Naravno, vježbanje pomaže u sprečavanju debljanja. Ali redovna tjelesna aktivnost nudi i mnoge druge važne prednosti. Vježbanje može smanjiti rizik od razvoja zdravstvenih stanja kao što su:

Nekoliko vrsta raka, poput dojke, debelog crijeva i pluća

Depresija
Dijabetes
Srčana bolest
Visok krvni pritisak
Uticaj

protective-masks-against-virus-infection-training-during-quarantine-gym-coronavirus-covid-19-protection-concept_98890-748

Koliko vježbati …

Američko Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga nudi sljedeće smjernice za fizičku aktivnost:

Mlada djeca
Predškolska djeca uzrasta od 3 do 5 godina trebala bi biti fizički aktivna tijekom cijelog dana kako bi pospješila rast i razvoj.

Djeca i tinejdžeri
Djeca i tinejdžeri između 6 i 17 godina trebaju svakodnevno imati 60 minuta ili više umjerene do snažne tjelesne aktivnosti.

Odrasli bi trebali imati najmanje 2 sata i 30 minuta umjerene aktivnosti – mislite na brzo hodanje – tjedno. Druga mogućnost su najmanje jedan sat i 15 minuta energičnih aktivnosti, poput trčanja. Pored toga, dva puta sedmično radite vježbe jačanja, poput dizanja tegova.

Seniori
Smjernice za odrasle primjenjuju se i na starije odrasle osobe. Ova grupa takođe ima koristi od aktivnosti na poboljšanju ravnoteže i sprečavanju padova, poput stajanja na jednoj nozi.

Ako ne možete ispuniti ove smjernice, počnite s onim što možete. Nadogradite s vremenom radeći malo više svake sedmice.

Ne zaboravite prvo provjeriti sa svojim liječnikom ako imate zdravstveno stanje poput dijabetesa ili bolesti srca. Vaš liječnik također može odgovoriti na vaša pitanja o tome koliko vježbanja i koje vrste aktivnosti su najbolje za vas.

Nastavi, budi zanimljiv
Dok nastavljate vježbati od kuće za vrijeme pandemije slične koronavirusu, odaberite aktivnosti u kojima uživate i za koje je vjerovatnije da će ih nastaviti raditi. Vježbu možete učiniti zabavnijom vježbanjem ispred omiljene TV emisije ili puštanjem omiljene muzike ili podcasta.

Pokušajte da vježbanje postane dio vaše uobičajene rutine vježbanjem u isto vrijeme. Zapamtite, potrebno je nekoliko tjedana da se stvori nova navika, pa nemojte se obeshrabriti ako propustite jedan trening. Samo se vratite na to sutradan.

Najbolji asortiman Fitness sprava u Srbiji.

OBAVEZNO SE OCJENITE SAMO NA OSNOVU FIZIČKOG IZGLEDA

Ako ne znate odakle početi, isprobajte ovaj jednostavan kružni trening. Vježbe možete odabrati prema nivou svojih sposobnosti:

Odaberite vrstu aerobne vježbe, poput trčanja ili marširanja u mjestu
Uz to, odaberite do pet vježbi snage, poput dizanja bučica (ili limenki za supu) ili izvođenja sklekova i iskoraka.
Radite aerobne vježbe jednu do dvije minute, a zatim vježbe snage
Ponovite otprilike tri puta za jedan kompletan trening
Ovdje ćemo vam pomoći da budete zdravi
AdventHealth je tu da vam pomogne da se osjećate zdravo tijelom, duhom i duhom. Za više informacija o koronavirusu i kako održavati porodicu zdravom kod kuće, stojimo vam na raspolaganju.

Potpuni tekst je zaštićen autorskim pravima sa httpss: //www.adventhealth.com/blog/why-and-how-exercise-during-a-pandemic

Zapamtite da je kondicija zdravlje tijela, a ne samo fizički izgled 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)